about

STALKE OUT OF SPACE CUBE PROJECT


Artproject Founded 2007/by Sam Jedig

Stalke Cube projekt ved Sam Jedig


Jeg arbejder skulpturelt og rumligt med den enkle grundform kuben. Gennem de sidste år har jeg især eksperimenteret med kuben som landart og kuben som social skulptur der interagerer med publikum såvel som mig som kunstner. Jeg har igangsat kunstprojekter med kuben som skulptur lokalt, natioonalt og i Europa.


Jeg har kontinuerligt udfordret forståelsen af natur/kultur/kunst ved at placere kuber i forskellige uventede sammenhænge. Det er fx på Island i nærheden af vulkanen Hekla, i et skovområde nær Karlskrona, i et vandfald i Sydnorge og på en mark i Vestsjælland. Jeg arbejder her med materialer, fx med en kube der er dækket af mos og udvikler sig i forhold  til årstiderne. Den stringente kubistiske form udfordres af naturens anderledes bløde og dynamiske former, og den påvirkes og forandres konstant af naturens krafter såsom vind/vand/tyngdekraK/regn/sne/lys/mørke.


Kuben som social skulptur


I disse projekter forsøger jeg at skabe møde og interakton mellem mennesker og kunst. Det kan ske hvor publikum og andre kunstnere udfordres til at indgå i samspil med værket, fx direkte når børn gemmer sig inde i kuben og bryder gennem overfladen, og det kan ske gennem en kunstperformance hvor jeg agerer sammen med kuben. Et eksempel på det er mit projekt Towards Sierre Nevada, Spanien 2020, hvor jeg vandrede 50 km med en kube (80x80x80 cm) i udvalgte områder i Andalusien. Associated Press lavede en kort dokumentar om denne kunstperformance, som blev udsendt på syv nyhedsplaforme i verden.
Norway, 2018

Stalke Cube, (indside) Stalke Galleri, Kirke Sonnerup, 280x280x280 c, built 2017

Lava Cube construction, 2007, in collaboration with, Gunnar Örn, Kambur,  Iceland